Korona paljastaa keskittämiskehityksen kipukohtia

19.03.2020

Riittävä hajauttaminen tuo kestävyyttä ja turvaa yhteiskuntaan - sekä valtakunnallisesti että paikkakuntien lähipalveluina. Näihin sanoihin päättää Inna Kallioinen blogitekstinsä, jossa hän tarkastelee keskittämisen ja hajauttamisen vaikutuksia.

Vaikka pandemia on vielä pikemminkin kasvamassa kuin laantumassa, tapahtumia ja niiden dynamiikkaa tutkitaan ympäri maailman. Mitään lopullista varmuutta ei ole saatavilla siitä, mitä tapahtui ja miksi. Ei myöskään siitä, mitkä toimenpiteet ovat parhaat missäkin tilanteessa ja ympäristössä epidemioiden pysäyttämiseksi ja kokonaishaittojen hallitsemiseksi.

Joka tapauksessa tämä palauttaa ajankohtaiseksi myös keväällä 2014 Keskustan talousmaantieteellisen työryhmän raportin 'Suomen strategiset valinnat - talousmaantieteellinen kehikko'. Keskittämisen ja hajauttamisen etuja ja haittoja on syytä miettiä edelleen ja yrittää löytää tasapaino tehokkuuden ja häiriösietoisuuden välillä. Pienenä yksityiskohtana on, että raportin laatineen työryhmän puheenjohtajana toimi Vantaan keskustan Johannes Hirvaskoski.